🐉2024 Dragon8 Hardfork

2024 Chiliz Chain “Dragon8” hard fork duyurusu

Chiliz Chain v2, Mayıs 2023'te Binance Smart Chain'in (BSC) bir çatalı olarak piyasaya sürüldü. Bu hamle, EVM uyumluluğu sayesinde Chiliz Chain'i yepyeni bir olasılıklar dünyasına açtığı için bize gayet iyi hizmet etti.

Bir yıl sonra, bir hard fork ile Chiliz Chain'in büyük bir yükseltmesini üretmeye çalışıyoruz.

Hardfork nedir?

Hard fork, bir blok zincirinin çalışma biçiminde yapılan radikal bir dönüşümdür.

Gerçekte, çoğu büyük blok zincirinin yılda birkaç hard forku vardır ve bu da çalışma şekillerinde önemli ilerlemeler kaydetmelerine ve kodunun çekirdeğine yeni özellikler ve araçlar eklemelerine olanak tanır.

Hard forklar ayrıca güvenlik geliştirmeleri sağlar ve zinciri gelecekteki evrimlere hazırlar.

Neden Chiliz Chain hard fork yapılıyor?

Chiliz Chain tam bir yıldır aktif ve aslında lansmanından bu yana çok gelişti. Ethereum ve BNB gelişimine ayak uydurmak ve Chiliz Chain'i modern ve güvenli tutmak için bir hard fork yapmak gerekli görüldü.

Geçtiğimiz birkaç ay boyunca Chiliz Chain geliştirme ekibi, platformumuzun ve topluluğumuzun ihtiyaçlarıyla uyumlu olduklarından emin olmak için son Ethereum ve BSC değişikliklerini titizlikle değerlendirdi. Bunu yaparken, ekibimiz bu yükseltmeleri kendi kod tabanımıza daha iyi uyacak şekilde özelleştirdi.

Bu metodik yaklaşım, blok zinciri dünyasında çok önemli olan kalite ve istikrara olan bağlılığın altını çizmektedir: güven, bu hususta çok önemlidir.

Ne zaman uygulanacak?

Chiliz Chain hard fork'unun aşağıdaki kilometre taşlarında etkili olması planlanmaktadır:

  • Spicy Testnet için:

    • Gibbs, Nano, Moran, Planck, Hertz, HertzFix, Berlin, London, Arrow Glacier, ve Gray Glacier blok 13614081' de aktifleştirildi.

    • Shanghai, Kepler, ve Dragon8 blok 13614088Epoch 1714381800 'de aktifleştirildi (Pazartesi, 29 Nisan 2024, 12:10 TSİ).

  • Mainnet için:

    • Gibbs, Nano, Moran, Planck, Hertz, HertzFix, Berlin, Londra, Arrow Glacier ve Gray Glacier için Mainnet Fork bloğu : 13189711 (yaklaşık TSİ 10.00, 20 Mayıs 2024)

    • Şangay, Kepler ve Dragon8 için Mainnet Fork zaman damgası): 1716300000 (TSİ 17.00, 21 Mayıs 2024)

    • Dragon8 Mainnet zaman damgası: 1718611200 (yaklaşık 17 Haziran 2024 Pazartesi, TSİ 11.00).

Daha fazla bilgi için changelog'u okuyabilirsiniz.

Chiliz Chain geliştiricilerine ne katacak?

Bu Chiliz Chain hard fork'u, Solidity'nin en son sürümlerini kullanmak için merakla beklenen yeteneği getiriyor.

Şimdiye kadar, geliştiriciler akıllı sözleşmeleri için Solidity 0.8.19'u kullanmakla sınırlıydı - bu sürüm artık bir yıldan daha eski. Artık en son sürüm olan v0.8.25'i kullanabilecekler ve böylece opcode'ların ve ön derlemelerin kullanımı gibi yeni olasılıkların kilidini açabilecekler. Solidity'nin gelişimini takip ederek, Chiliz Chain geliştiricilerinin Ethereum ekosistemi ve araç setindeki bilgi ve becerilerinden yararlanabilmelerini sağlamak istiyoruz. Ayrıca, hard fork, EIP-1559'da belirtildiği gibi tip 2 işlemler için destek sunuyor. Bu EIP, işlem ücretlerinin nasıl yönetildiği konusunda dönüştürücü bir değişiklik getiriyor: Yalnızca ücret piyasasını basitleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda gas ücreti hesaplamalarını otomatikleştirerek kullanıcı deneyimini de önemli ölçüde iyileştiriyor.

Geliştiriciler artık daha öngörülebilir ve ekonomik açıdan verimli uygulamalar yaratabilirler. Bu, Chiliz Chain katılımcıları için geliştirici dostu olmanın anahtarıdır.

Chiliz Chain topluluğu için bir değişim: yeni token ekonomisi

Chiliz Chain Token Ekonomisi 2.0, $CHZ tokenı için yeni bir ekonomik model sunuyor.

Başlangıçta, $CHZ temel bir işlem tokenı olarak hizmet etti, ancak ekosistemindeki yönetişim ve operasyonları desteklemek için gelişti. Güncellenen token ekonomisi, işlem ücreti yakma mekanizmasının yanı sıra %8,80'den başlayan ve yaklaşık 14 yıl sonra %1,88'de sabitlenen azalan bir yıllık enflasyon oranına sahiptir.

Bu, topluluk ve ekosistem katılımı için uzun vadeli teşvikleri artırmayı amaçlamakta ve $CHZ'nin faydasını ve uzun ömürlülüğünü sağlamak için önde gelen Katman 1 protokollerinin stratejileriyle uyumludur.

Daha ayrıntılı bir genel bakış için token ekonomisi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Last updated