⛓️Blokzinciri

Genel Bakış

Blockchain (blokzinciri) teknolojisi, şimdiye kadarki en sağlam, etkileyici ve aşılmaz teknolojidir. Tüm kriptoparaların blokzincirinde geliştirilmesinin en önemli nedeni budur. Adından da anlaşılacağı gibi, blokzinciri, aşılmaz bir algoritma ile birbirine bağlı bir dizi bloktur.

Blokzinciri teknolojisinin arkasındaki mantık basittir. Blokzinciri, doğası gereği merkezi olmayan bir yapıya sahiptir ve ağın herhangi bir üyesi, herhangi bir noktada bloğu kontrol edebilir ve doğrulayabilir. Çevrimiçi ve şeffaf bir defter sistemidir, bu nedenle güvenlik, bütünlük, şeffaflık ve güvenilirlik açısından en çok güvenilen sistemdir.

Bloktaki tüm işlemler ağın tüm üyeleri tarafından kontrol edilebilir, onaylanabilir ve doğrulanabilir. Tek bir bloğu onaylamadan önce, ağın tüm üyeleri bir fikir birliğine (konsensüs) varmalıdır.

Blok = Veri (gönderici, alıcı, gönderilecek miktar) + Hash (benzersiz imza) + önceki bloğun Hash’i

Bir blok şunları içerir: Blokzincirinin ilk bloğu Genesis bloğudur. Blokzincirinde öncü blok olduğu için önceden hash'i yoktur. Ancak, ardışık blok için bir hash (benzersiz bir imza) üretir. İkinci blok önceki hash'i kullanır ve bir sonraki blok için bir hash üretir. Bu döngü kesintisiz devam eder.

Aşağıdaki figüre bakın.

Blokzinciri Bileşenleri

Genesis Blok Genesis Blok, blokzincirinizin temel bloğudur ve bu nedenle, kriptoparanızın blokzinciri bu bloktan başlar. Bir nedenden dolayı Blok 0 olarak da adlandırılır. Bir blokzincirinde, her blok bir önceki blokla ilişkilidir.

Hash Hash blokzinciri teknolojisinde en yaygın kullanılan terimdir. Blokzincirindeki her blok, ardışık bloğa bağlanmak için benzersiz bir imza olarak kullanılan bir hash oluşturur. Hash, kriptojenik bir düzende depolandığı için büyük miktarda verinin kaydedilmesine yardımcı olur. Büyük bir blokzincirindeki veriler, gerektiğinde Benzersiz Hash Kimliği veya ilgili zaman damgaları kullanılarak kolayca izlenebilir. Kriptografik imzalar tanımlandıktan sonra işlemlerin doğrulanmasına da yardımcı olabilir.

Hesaplar (Cüzdanlar) Bir kriptoparadaki hesaplar, coinler veya tokenler gibi dijital paraları göndermek, almak ve tutmak için gerekli olan dijital bir kayıttır. Kriptopara yolculuğunuza başlamak için öncelikle bir dijital hesabınızın olması gerekir. Genellikle ücrete tabi değildir, ancak ne tür bir dijital hesaba sahip olduğunuza bağlıdır. Aşağıdakiler iki tür hesaptır: Harici olarak sahip olunan: Bu hesap, özel anahtarlara sahip olanlar tarafından işletilebilir ve kontrol edilebilir. İşlemlerin başlatılabileceği ücretsiz bir hesaptır. Sözleşme: bu hesap, ağınızda dağıtılan kod tarafından kontrol edilir. Sözleşme harici ağ üzerinde çalıştığı için bir ücret alınır ve depolama için ücret alınır. İşlem başlatamazsınız ancak sadece alınan işlemlerinize karşılık işlem gönderebilirsiniz. Genellikle her iki hesap türü de akıllı sözleşmelerle işlem yapabilir ve etkileşim kurabilir.

Kriptopara dijital bir para olduğundan, işlemleri doğrulamak veya kaydetmek için bankalar gibi finansal kurumlara güvenmez. Hesapları kullanarak, ödemeleri (kriptopara) anında gönderip alabilirsiniz ve bu çok zahmetsizdir.

İşlemler Banka hesabınızda aldığınız banka güncellemelerine benzer şekilde dijital cüzdanda gerçekleşen her girişin kaydıdır. Tüm dijital girişler, cüzdanınız tarafından alınan kodlanmış talimatlardır.

Örneğin, başka bir hesaptan CHZ alırsanız, kriptopara cüzdanınızda bu belirli işlem hakkında bir güncelleme alacaksınız.

Scoville Explorer'da başarılı bir işlemin nasıl göründüğünün ekran görüntüsü aşağıdadır:

Tek bir işlem aşağıdaki değerlerden oluşur:

Gas ücretleri

Gas, bir işlemi başarıyla tamamlamak veya blokzinciri platformunda akıllı bir sözleşme oluşturmak için gereken ücreti ifade eder. Aynı zamanda, blokzincirindeki işlemleri kontrol etmek ve doğrulamak için madencilere verilen bir ücrettir.

Gas ücreti işlemden işleme değişir. Çoğu zaman, ağ meşgulse veya blokta yüksek hacimli işlemlerle yüklüyse daha fazla gas ücreti ödemeniz gerekebilir.

Bu gibi durumlarda, daha fazla gas ücreti ödemeyi düşünebilir ve işleminizin madenci doğrulama listesinin en üstünde listelenmesini sağlayabilirsiniz.

Node’lar (Düğümler) Ağdaki her bilgisayar, her yeni blok ve bir bütün olarak zincir üzerinde anlaşmalıdır. Bu bilgisayarlar "node’lar" olarak bilinir. Node’lar, tüm node’ların aynı verilere sahip olması bir ön koşul olduğundan, blokzinciri ile etkileşime giren herkesin aynı verilere sahip olmasını sağlar. Bu dağıtılmış anlaşmayı gerçekleştirmek için blokzinciri bir Konsensüs mekanizması gerektirir; bu bölümde daha fazla detaylandırılmıştır.

Akıllı Sözleşmeler

Akıllı sözleşmeler, blokzincirinde depolanan dijital sözleşmelerdir. Akıllı bir sözleşmenin amacı, gerekli parametreler karşılandığında token tabanlı ve NFT alışverişlerini onaylamaktır. JavaScript'e benzer bir sözdizimi kullanan bir programlama dili olan Solidity kullanılarak akıllı bir sözleşme oluşturulur.

Akıllı bir sözleşme oluşturulduktan sonra değiştirilemez. Bir geliştirici olarak, blokzincirinize yerleştirmeden önce komut dosyasını izlemeniz ve/veya iş gereksinimlerinize göre özelleştirmeniz gerekir. Akıllı Sözleşme Oluşturma bölümünde daha ayrıntılı olarak anlatılmaktadır. Bir Akıllı Sözleşme dağıtılmış bir ağda olduğundan, her zaman tüm doğrulayıcıların tarayıcısı altındadır. Bu, tek bir işlemde de herhangi bir boşluk bırakmaz.

Akıllı sözleşme, türe ve gereksinime göre yeniden kullanılabilen bir komut dosyasıdır. Blokzincirinize işlenmeden önce projeye göre kolayca özelleştirilebilir.

Madenciler

Madenciler, blokzincirindeki işlemleri doğrulayanlardır. Bu, madencilerin daha iyi hesaplama ve mantıksal akıl yürütme becerilerine sahip olmasını gerektirir. Madenciler, blokzincirini güncelleyen hedef hash'i ilk hesaplayan olmayı amaçladıkları için, görevleri zorlu bulmacaları en kısa sürede çözmektir.

Madenciler, blokzincirini güncellemek için kriptoparalarla ödüllendirilir. Bununla birlikte, bir madencinin daha fazla ödül kazanma kapasitesi, hesaplama bulmacalarını ne kadar hızlı çözdüklerine ve böylece blokzincirine rekor sürede bloklar eklemesine bağlıdır.

Ommer Bloklar olarak bilinen Uncle bloklar

Bloklar iki veya daha fazla madenci tarafından aynı anda oluşturulduğunda, bu bloklara Uncle bloklar denir. Ancak pratikte, blokzincirinde yalnızca bir blok kazılabilir, kabul edilebilir ve onaylanabilir. Kabul edilen blokların dışında kalanlar Uncle bloğudur. Ancak, madenciler hala zaman ve emekleri için madencilik ücretlerini alırlar. Block explorer (Blok tarayıcısı)

Blok tarayıcısı, dijital hesabınızın gerçek zamanlı verilerini görüntülemek için bir arayüzdür. Bir blok tarayıcısı kullanarak işleminizi hızlı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Ayrıca, blokta mevcut olan verileri kriptopara borsaları, hesaplar, madencilik ve blokzincirindeki diğer faaliyetlerle birlikte görebilirsiniz.

Konsensüs (Fikir Birliği) Mekanizması

Kriptoparalar veri tabanı olarak blokzinciri kullanır; bu nedenle konsensüs mekanizması, blokzincirine girişleri doğrulayarak blokzincirini güvence altına alır ve böylece tüm işlemlerin en üst düzeyde güvenliğini sağlar. İşlemleri doğrulamada en yaygın olan iki tür konsensüs mekanizması vardır; Proof of Stake ve Proof of Work. Daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

Proof of stake (PoS - Stake Kanıtı)

Proof of Stake, işlemleri gerçekleştirmek ve blokzincirine yeni bloklar oluşturmak veya eklemek için bir konsensüs mekanizmasıdır. Doğrulayıcı olmak için uygunluk kriterleri, kriptoparalarını satın alıp stake etmeleri gerektiğidir. Kısacası, doğrulayıcılar, blokları çıkarmak için güvenlik olarak belirli bir miktarda kripotopara yatıran kişilerdir. Sistem, Proof of Work'ün çalışma şeklinin tamamen tersi olan madencilik görevlerini gerçekleştirmek için rastgele doğrulayıcıları seçer. Ödül olarak, doğrulayıcılara işlem ücretleri ödenir.

Ağ güvenliği açısından, ödemeyi siber saldırıları daha zor hale getirecek şekilde yapılandırdığı için, stake kanıtı geleneksel madenciliğe göre daha az risklidir. Daha büyük bir stake pozisyonuna sahip bir node’un, daha fazla node atanması için daha fazla şansı vardır.

Neden PoS Tercih Ediliyor?

Proof-of-stake, blokzincirini sağlam tutan blokları ve işlemleri doğrulamak için gereken çalışma miktarını azaltır ve böylece kriptoparaları güvence altına alır. Proof-of-stake, kriptopara sahiplerinin makineleri kullanılarak blokların doğrulanma şeklini değiştirir.

PoS nasıl çalışır?

Proof of Stake daha az bilgi işlem gücü gerektirir ve bu nedenle Proof of Work'e kıyasla nispeten makul olduğunu kanıtlar. Daha az karmaşık olduğu için daha fazla tercih edilir, bu da hesaplama bulmacalarını hızlı bir şekilde çözmeye ve gas ücretlerini kolaylaştırmaya yardımcı olur. Ek olarak, Proof of Stake süreci için altyapı kurmak için gereken maliyet de makul düzeydedir.

PoS dezavantajları

Güvenlik açısından, PoW (İş Kanıtı) daha güvenilirdir ve gelişmiş güvenlik söz konusu olduğunda büyük ölçüde desteklenir. Ayrıca, bir partinin sahip olduğu kripto payı ne kadar büyük olursa, konsensüse bakılmaksızın tekeli o kadar fazla olacaktır. Ayrıca, PoS'un dezavantajlarından biri olabilen lobicilik/bahis biriktirmeyi teşvik eder. Bu, merkezsiz bir çerçeve ve blokzincirinin üzerinde çalıştığı adil ticaret fikrini ortadan kaldırır.

Proof of Staked Authority (PoSA)

PoSA, birçok kriptopara ağı veya doğrulayıcı tarafından doğal bir konsensüs mekanizması olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. PoSA doğrulamasına katılan veya bir şekilde doğrulayıcı olan bir kriptopara istemcisini kullanmak, ağın güvenliğini sağlamaya ve ödüller kazanmaya yardımcı olur.

PoSA Konsensüs Mekanizması = Yetkilendirilmiş Proof-of-Stake (DPoS) + Proof of Authority (PoA)

EVM uyumluluğunun bu temel çizgisinden, Chiliz Chain 2.0, daha kısa blok süresini ve daha düşük ücretleri destekleyen Proof of Staked Authority (PoSA) konsensüsüne sahip 11 doğrulayıcıdan oluşan bir sistem sunar. Staking'in en bağlı doğrulayıcı adayları daha sonra doğrulayıcı olur ve blok üretmeye başlar. Ayrıca, çift-imza algılama ve diğer prosedürler, güvenliği, kararlılığı ve zincir kesinliğini daha da garanti eder.

Delegated Proof-of-Stake (DPoS - Yetkilendirilmiş Stake Kanıtı) Hakkında

Delegated Proof of Stake (DPoS) ile ilgili taraflar, doğrulayıcı olmak için bir miktar token taahhüt eder. Bu doğrulayıcılar, blokzincirinde işlem blokları oluşturur ve doğrular.

Proof of Work (PoW - İş Kanıtı)

İş kanıtı, başka bir konsensüs mekanizması türüdür. Tüm kriptopara işlemlerini doğrular, onaylar ve kaydeder. Potansiyel olarak yeni blokların oluşturulmasını yavaşlatır. PoW, güvenlik ihlali olmadan güvenli işlemler sağlar. Madencilere kriptoparalar şeklinde de blok ödülleri kazanma fırsatı verir.

PoW’un Çalışma Prensibi

Her işlem bir işlem hash'iyle gelir, burada madencinin hedef hash'e benzer bir hash üretmesi gerekir. Madenciler denklemi çözen ilk kişiler olmayı hedeflemelidir. Madencilik daha çok en zor bulmacayı çözmeye benzediği için, bir madenci bu zorluğu çözmek için en iyi aritmetik ve mantıksal becerilere sahip olmalıdır.

Oynadığımız video oyunlarına çok benzer şekilde, bu bulmacalar daha kısa sürede çözülürse madenciliğin karmaşıklığı daha da zorlaşır. Ayrıca, daha karmaşık bulmacalar daha fazla ödül gerektirebilir. Bununla birlikte, bir madencilik algoritmasının nasıl çalıştığını gösterecek bir yapı veya format yoktur.

Merkezsiz Uygulamalar (dApps)

Dapp, Merkezsiz Uygulamanın kısaltmasıdır. Ön uç kullanıcı arayüzünü akıllı bir sözleşmeyle bağlayan merkezi olmayan bir ağ üzerine kurulmuştur. Genellikle, Dapp'lerin açık API'leri vardır ve bir geliştirici olarak, muhtemelen başkaları tarafından kodlanmış mevcut akıllı sözleşmeleri veya şablonları kullanabilirsiniz. Fungible tokenlar (Değiştirilebilir/Benzersiz olmayan tokenlar)

Kriptoparalar belirli bir noktada aynı türden başka bir kriptopara ile aynı değere sahip olduğu için, değiştirilebilir tokenların mükemmel bir örneğidir. Kriptoparaların değiştirilebilir özellikleri, kod komut dosyası/akıllı sözleşmeler tarafından belirtilir. Parçalara ayrılabilirler ve benzersiz değildirler.

BİLMENİZDE FAYDA VAR Fan Token’lar benzersiz olmayan/değiştirilebilir (fungible) tokenlardır.

Benzersiz/Değiştirilemeyen Tokenlar (NFTler)

NFT'ler benzersizdir ve bu nedenle başka bir öğeyle değiştirilemez. Bunlar blokzincirindeki tokenlardır ve en benzersiz öğelerin sahipliğini temsil eder. Genellikle bu tokenler blokzincirinde saklanır ve satın alarak böyle bir varlığın sahibi olursunuz. NFT'leri satın aldıktan sonra bile ona yalnızca sizin sahip olamayacağınızı da bilmek gerekir.

Örneğin, türünün tek örneği bir sanat eseri satın alırsanız, sanat eserinin mülkiyeti değil, yalnızca (dijital) bir kopyasını alırsınız. Satıcı dilerse aynı eseri milyonlarca kez üretebilir veya kopyalayabilir, ancak satıcıyı bu konuda sorgulama hakkınız olmaz. Bunun nedeni, satıcının sanat eseri üzerinde münhasır telif haklarına sahip olmasıdır, burada bir alıcı olarak siz sadece sanat eserinin dijital kopyasını alırsınız.

Last updated